شکستگی بینی + دلایل و روش های درمان

فهرست مطالب

یکی از شایع ترین موارد جراحی بینی مربوط به شکستگی بینی می شود که در اثر ضربه به بینی به علل مختلف از جمله تصادف یا برخورد های ورزشی اتفاق می افتد و اکثراً پل بینی دچار این عارضه می شود. علاوه بر این عضو ، شکستگی و آسیب غضروف و بافت هم بند نیز وجود دارد. نشانه های رایج آن درد ، خونریزی ، قرمزی و غیره است. برای کسب اطلاعات بیشتر ، ادامه مقاله شکستگی بینی از ، بهترین جراح بینی در مازندران و چالوس ، آقای دکتر محمود حسین طلوعی گیلانی را مطالعه نمایید.

شکستگی-بینی--دکتر-طلوعی

دلایل شکستگی بینی

همانطور که اشاره کردیم ، شکستگی بر اثر دلایل مختلفی اتفاق می افتد ، از جمله رایج ترین اتفاقات عبارتند از تصادف با ماشین ، افتادن روی زمین حین راه رفتن یا دویدن ، برخورد جسم سفت ، لگد یا توپ حین ورزش یا بصورت اتفاقی.

رایج ترین نوع شکستگی بینی

در کل جراحان گوش ، حلق و بینی ، چهار نوع شکستگی برای این عضو قائلند که رایج ترینشان شکستگی قدامی و کناری هستند.
به نقل از بهترین جراح بینی در مازندران ، اولین نوع ، شکستگی قدامی است که در اثر ضربه به بینی از بالا بوجود می آید و در این نوع ، پل یا ستون فقرات بینی به تنهایی یا همراه با سایر بافتها ، بشدت آسیب می بینند. این صدمات می توانند از سطوح ملایم و سطحی تا شدید متغیر باشند. در این حالت ، تیغه بینی اکثراً از جای اصلی خود خارج می شود.

نوع دیگر ، شکستگی کناری یا جانبی است که در این حالت ، بینی در اثر برخورد ضربه از یک سمت ، دچار تو رفتگی در یک طرف و برآمدگی در سمت دیگر شده و کج می شود. در این مورد ، قسمت پشت تیغه بینی جابجا شده و از جای اصلی خود خارج می شود.

شکستگی فرورفته خلفی ، با ضربه مستقیم به استخوان بینی رخ می دهد. پس از آن ، استخوان ها دچار فرورفتگی شده و تیغه بینی را تحت تاثیر قرار می دهند. در صورتیکه ضربه به غضروف بالایی محکم باشد ، احتمال جدا شدن کامل غضروف از استخوان وجود دارد. این شکستگی ، با تصویربرداری سی تی اسکن قابل تشخیص است.

آخرین حالت و نوع شکستگی ، به تیغه بینی سپتوم مربوط می شود. اگر احتمال شکستگی وجود دارد ، باید راه مناسب جهت درمان توسط جراح و متخصص گوش ، حلق و بینی بررسی شود. در صورتیکه ضربه وارده به بینی ضعیف باشد ، این عضو تنها دچار دررفتگی یا جابجا شدگی ، بدون شکستگی شده ولی ضربه محکم ، احتمالاً منجر به شکستگی سپتوم می شود.

چه موقعی باید فوراً نزد پزشک خوب در مازندران مراجعه کنید؟

در صورتیکه با هریک از این موارد مواجه شدید ، بدون فوت وقت به پزشک و جراح گوش ، حلق و بینی مراجعه نمایید:

  • اگر دچار خونریزی زیاد ، بدون کاهش شدت و حجم شدید
  • اگر دچار مشکلات تنفسی شدید
  • اگر بینی کج یا دچار انحراف شد
  • اگر ترشحات مایعی از بینی سرازیر شد

به این نکته توجه داشته باشید ، اگر بینیتان کج شد ، سر خود ، آن را دستکاری نکنید چون ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به آن وارد کنید. همچنین ، اگر به سر یا گردنتان هم ضربه ای وارد شد ، بی حرکت بمانید.

چه گروهی بیشتر در معرض شکستگی بینی هستند؟

علاوه بر ورزشکاران ، بخصوص در ورزش های پر تماس ، برخوردی ، توپ دار و رزمی ، بطور کلی نمی توان جلوی حادثه و اتفاق را گرفت. افراد با سن بالا و کودکان ، بخاطر احتمال زمین افتادن و عدم تعادل ، بیشتر درگیر این عارضه می شوند. همچنین ، در هر دو گروه استخوان ها ضعیف هستند ، بخصوص خردسالان هنوز رشد کافی نکرده و دارای استخوان و غضروف ضعیفی هستند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

نکته مهم جهت پیشگیری از شکستگی استخوان ، اگر سوار وسایل نقلیه موتوری می شوید ، حتماً مسائل ایمنی را رعایت کنید ؛ مثلاً حین سوار شدن در ماشین ، کمربند ایمنی خود را ببندید و اگر موتورسوار هستید ، از کلاه ایمنی استفاده کنید.

اگر علائم شکستگی بینی را مشاده کردید ، چه کار باید بکنید؟

در صورتیکه علائم شدید نبودند ، اگر قبل از مراجعه به پزشک خوب در چالوس ومازندران دچار خونریزی شدید ، در جایی بنشینید و سرتان را کمی خم کنید تا خون وارد گلو نشود. در این حالت ، نفس کشیدن با بینی امکان ندارد ، سعی کنید از طریق دهان نفس بکشید. از کمپرس سرد استفاده کنید تا ورم را کاهش دهد. در صورتیکه خونریزی کم بود یا اصلاً نداشتید ، کمی سر خود را بالا بگیرید ؛ با این کار کمک به کاهش درد می کنید. برای تسکین درد خود می توانید از مسکن هایی ، مثل استامینوفن یا ایبوبروفن استفاده کنید. پس از انجام اقدامات اولیه می توانید به پزشک مراجعه نمائید. توجه داشته باشید ، اگر احتمال برخورد به نواحی سر و گردن وجود دارد ، خود را حرکت ندهید و از دیگران کمک بخواهید تا با اورژانس تماس بگیرند و شما را به بیمارستان برسانند.

پزشک با تجربه و حاذق ، با معاینه فیزیکی و لمس بینی می تواند متوجه شکستگی بینی شود و به موقع آن را تشخیص دهد. در صورتیکه بیمار درد زیادی داشته باشد ، جراح بینی با استفاده از بی حسی موضعی ، ناحیه مذکور را معاینه می کند. اگر آسیب دیدگی نیاز به جراحی فوری و ضروری نداشته باشد ، احتمالاً متخصص گوش ، حلق و بینی از او می خواهد ، بعد از گذشت چند روز ، مجدداً مراجعه کند ولی در صورتیکه آسیب دیدگی زیاد باشد ، پزشک درخواست انجام تصویر برداری رادیوگرافی یا سی تی اسکن می کند تا مقدار صدمه احتمالی به صورت و بینی را بررسی کند.

درمان شکستگی بینی

همانطور که گفتیم ، پس از تشخیص شکستگی و در صورتیکه نیاز به جراحی فوری نباشد ، پزشک چند روزی زمان می دهد تا مقداری از تورم کاهش یابد و بررسی دقیق تر امکان پذیر باشد. بعد بر اساس میزان آسیب و صدمه ، اقدام به درمان می کند. اگر بینی بطور کامل دچار شکستگی نشده و تنها از جای خود خارج شده باشد ، بصورتیکه بتوان بدون جراحی و با انجام چندین حرکت آن را سر جای اصلی خود باز گرداند ، متخصص گوش ، حلق و بینی اقدام به جا انداختن آن می کند. البته تاکید می کنیم ، به هیچ وجه خودتان یا شخصی غیر حرفه ای و بدون تخصص ، اقدام به این کار نکنید. این کار ، فقط به دست متخصص باید انجام شود تا از بروز خطرات و آسیب های احتمالی جلوگیری کند.

قبل از انجام این کار از داروهای مسکن استفاده می شود. بعد متخصص ، سوراخ بینی را با استفاده از اسپکولوم گشوده و با لوازم و ابزارهای مخصوص بینی ، استخوان ها را سر جای خود می اندازد. با استفاده از پانسمان داخلی و خارجی بینی ، استخوان را سر جای خود ثابت می کند و همچنین برای جلوگیری از عفونت داروهای آنتی بیوتیک تجویز می کند.

جراحی شکستگی بینی

در صورتیکه شدت شکستگی زیاد باشد ، جراح گوش ، حلق و بینی ، از این روش برای درمان کمک می گیرد. البته در این جراحی ممکن است جراح بینی ، شکل و فرم این عضو را هم تغییر داده و ضمن درمان از جنبه زیبایی هم بهره ببرد. جراحی شکستگی ، مثل سایر روش های جراحی بینی اعم از عمل باز و جراحی بینی بسته است که در مقاله های مربوطه ، توضیحات کامل ارائه شده اند. پس از جراحی ، بیمار باید از داروهای مسکن و آنتی بیوتیک استفاده کند و به استراحت بپردازد تا روند بهبودی بطور طبیعی طی شود. سایر موارد در مورد ورم بینی بعد از جراحی ، تغذیه بعد از جراحی بینی ، مراقبت های بعد از جراحی بینی و غیره بصورت جداگانه و مفصل در مقاله هایی با همین عناوین تهیه شده اند.

دکتر محمود حسین طلوعی گیلانی

دکتر محمود حسین طلوعی ، متخصص و جراح گوش ، حلق و بینی ، دارای مهارت و تجربه بالا در جراحی بینی می باشند و با استفاده از تکنیک‌ های پیشرفته ، به بیماران خود خدماتی رضایت بخش را ارائه می‌ دهند.

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها