یکی از دلایل رایج برای جراحی بینی وجود پولیپ است. بسیاری درگیر علائم و نشانه های تنفسی و مشکلاتی از این دست می شوند و هنگامیکه به جراح بینی مراجعه می کنند ، از بروز پولیپ بینی اطلاع می یابند. حتماً سوالاتی به ذهنتان خطور می کند ، از جمله اینکه این عارضه چیست؟ آیا این عارضه خطرناک است؟ آیا راه درمانی غیر از جراحی بینی دارد؟ در ادامه این مقاله از آقای دکتر محمود حسین طلوعی گیلانی ، بهترین متخصص گوش ، حلق و بینی در شهرهای مازندران و چالوس ، بطور مفصل در مورد این بیماری ، علائم و نشانه ها و راه های درمانی آن پرداخته ایم.
دلیل بروز پولیپ بینی و شکل آن
پولیپ ها برجستگی های نرم و گوشتی هستند که در غشاء بینی بوجود می آیند. این توده ها در اندازه و سایزهای متفاوتی بروز می کنند. شاید برخی از آن ها بقدری کوچک باشند که فرد متوجه وجود آنها نشود و مشکلی برایش پیش نیاید. در صورتیکه دچار این عارضه باشید ، عوامل متعددی از جمله آسم ، حساسیت های دارویی ، عفونت ها سینوسی و آلرژی می توانند باعث تحریک این عارضه و تشدید آن شوند. همچنین ، برخی ممکن است بر اثر دلایل موروثی یا ژنتیکی دچار پولیپ بینی شده باشند.
همانطور که قبلاً ذکر کردیم ، پولیپ های بینی ، توده های نرم توپی شکلی هستند که در انواع سایزهای مختلف شکل می گیرند و بصورت پایه دار و بی پایه ، در یک مجرا یا هر دو مجرای بینی بوجود می آیند. در صورتیکه آن ها بیش از اندازه بزرگ باشند ، این توده ها می توانند تنفس ، خوردن ، آشامیدن و حتی حرف زدن شما را با مشکل مواجه کنند. در مواردی ممکن است پولیپ بینی باعث کاهش حس بویایی فرد شود. همچنین ، وجود پولیپ می تواند یکی از دلایل عفونت های سینوسی باشد.
آیا پولیپ بینی درمان دارد؟
بله ، پولیپ ها توده های خوش خیمی هستند که قابل درمان اند. یکی از راه های درمان پولیپ بینی ، استفاده از روش جراحی یا پولیپکتومی است. در این نوع روش ، پولیپ ها را از طریق روش های مشخص و موثری از مجرای بینی و سینوس خارج می کنند.
نشانه های پولیپ بینی
کسانیکه بطور مداوم و یا تا چند ماه احساس سرماخوردگی می کنند ، پزشک باید آن ها را از لحاظ وجود پولیپ بررسی کند چون یکی از شایع ترین نشانه های این عارضه ، بسیار مشابه سرماخوردگی است. علائمی از جمله عطسه ، گرفتگی بینی ، تنگس نفس ، آبریزش بینی ، وجود ترشحات چرکی ، سر درد ، عفونت مزمن ، خر و پف ، صدای گرفته و غیره. در صورت بروز چنین مشکلاتی ، پزشک معاینات لازم را برای اطمینان انجام میدهد.
فوائد جراحی پولیپ بینی
قطعاً با از بین رفتن پولیپ ، نشانه های حاد در فرد هم از بین می روند و مسیر تنفسی آنها باز می شود. همچنین کسانیکه از عفونت مزمن سینوسی ، تجمع خلط در پشت گلو ، آپنه خواب و غیره رنج میبرند ، با جراحی این زائده ، تمام این عوارض در آن ها بهبود می یابند. ضمناً کسانیکه دچار حساسیت و آلرژی مداوم و فصلی می شوند هم ، عمل پولیپ بینی به نفعشان است.
سن مناسب برای جراحی پولیپ بینی چند سال است؟
این پروسه درمانی ، محدودیت سنی ندارد و در هر سنی با توجه به شرایط عمومی و جسمی بیمار می توان اقدام به این کار کرد. در صورتیکه سن بیمار خیلی کم باشد و عوارض خطرناکی تهدیدش نکند ، احتمالاً جراح بینی در مازندران زمان آن را به بعد موکول کند تا به شرایط سنی و فیزیکی مناسب برسد.
اقدامات قبل از جراحی پولیپ بینی
برای این پروسه ، جراح در مازندران و چالوس آزمایش و تستهای متعددی را توصیه می کند تا از شرایط دقیق اعم از نوع ، اندازه و محل قرارگیری آن اطلاع یابد. قطعاً ، ابتدا از سایر روش های درمانی برای کنترل پولیپ استفاده می کند ، ولی در صورت ادامه دار و پایدار بودن شرایط از روش جراحی کمک می گیرد. دو هفته قبل از جراحی پولیپ بینی ، سیگار و دخانیات را ترک کنید. همچنین از مصرف نوشیدنی های الکلی و کافئین دار خودداری نمایید.
تشخیص و درمان پولیپ بینی در مازندران
برای تشخیص این عارضه ، معمولاً از روش آندوسکوپی و در مواردی تصویربرداری ام آر آی استفاده می شود. در آندوسکوپی جراح گوش ، حلق و بینی با استفاده از ابزاری بنام آندوسکوپ داخل بینی را بررسی می کند و برای بررسی جزئی و دقیق تر از ساختار پولیپ ها ممکن است تصویربرداری ام آر آی را توصیه کند.
روش های درمان پولیپ بینی
طبق فرمایشات پزشک خوب در چالوس و مازندران ، برای درمان این عارضه ، با توجه و به وضعیت آنها از روش های درمان غیر جراحی و درمان جراحی استفاده می شود که در ادامه جدا گانه بررسی شده اند.
درمان دارویی غیر جراحی. این روش شامل استفاده از داروهای استروئیدی برای کاهش ورم پولیپ ها و تسکین علائم می شود. برای کاهش اندازه پولیپ ها و کم کردن عوارضی مثل گرفتگی و آبریزش بینی ممکن است به استفاده از اسپری ترکیبات استروئیدی بینی توصیه شود. البته استفاده از این داروها ، موقتی بوده و با عدم استفاده ، علائم دوباره باز می گردند.
در مواقعی بجای داروهای استروئیدی اسپری ، داروهای خوراکی یا تزریقی توصیه می شوند. البته علاوه بر اینکه قطع داروها ممکن است منجر به بازگشت علائم شود ، بمنظور جلوگیری از عوارض جانبی ، نباید از آنها در دراز مدت استفاده کرد.
درمان به روش جراحی پولیپ بینی. در صورتیکه جراح گوش ، حلق و بینی در مازندران ، با استفاده از درمان دارویی به نتیجه نرسد یا با شرایط حادی روبرو باشد ، به استفاده از درمان با روش جراحی متوسل می شود. با استفاده از جراحی ، پولیپ ها بطور کامل از بین می روند. با توجه به اندازه و تعداد پولیپ ها ، نوع جراحی مشخص می شود. با استفاده از عمل جراحی سرپایی پولیپکتومی توده های پولیپ بریده شده و از داخل بینی خارج می شوند. اگر اندازه پولیپ ها بزرگ باشد ، جراح بینی با استفاده از دستگاه آندوسکوپ ، پولیپ ها را درون بینی شناسایی کرده و جدا می کند. همچنین ، در مواردی می توان پولیپ بینی را با لیزر ازبین برد و سوزاند. در صورتیکه پولیپ کوچک باشد ، می توان از این روش استفاده کرد.
عوارض جانبی جراحی پولیپ بینی
درمان به روش جراحی ممکن است با خونریزی همراه باشد و در صورت عدم رسیدگی مناسب ، احتمال عفونت وجود دارد. درمان های دارویی ، مخصوصاً با اسپری های استروئیدی در طولانی مدت ، بدن را در برابر تاثیرات دارو مقاوم می کند و احتمال تضعیف بدن در مقابله با عفونت های سینوسی افزایش می یابد.
مراقبت های بعد از جراحی پولیپ بینی
به توصیه بهترین پزشک در مازندران ، پس از عمل پولیپ بینی ، از نوشیدن مایعات گرم تا دو هفته پرهیز کنید. همچنین ، در مناطق آلوده قرار نگیرید و از مجاورت با گرد و غبار خودداری کنید. داروهای خود را طبق تجویز پزشک مصرف نمایید و حرکات و فعالیت های سنگین نکنید. همچنین ، از مصرف سیگارو دخانیات تا دو هفته خودداری کنید.